Plastični pontoni i plutajući moloviTabela nosivosti plastičnih plovaka
(potapanje plovaka 50%)
Prečnik Nosivost
Ø 500 mm 98 kg/m
Ø 600 mm 140 kg/m
Ø 800 mm 250 kg/m
Ø 1000 mm 390 kg/m
Ø 1200 mm 565 kg/m
Ø 1300 mm 660 kg/m
Ø 1400 mm 775 kg/m
Ø 1600 mm 998 kg/m

Termoplasting je od 2008.godine jedini priznati proizvođač plastičnih pontona, tada od strane Jugoregistra - Srpski Registar Brodova ( Serbian Register Of Shipping ) i sa resertifikacijom 2010. od Uprave Za Utvrđivanje Sposobnosti Brodova Za Plovidbu. Važnost priznanja do 30.05.2015. godine:
uprava-brodova.gov.rs

Pontonski segmenti za marine su jednostavni za konfigurisanje pristana i marina. Jednostavno se vrši izmena njihovog rasporeda zavisno od okolnosti u marini. Svi plutajući elementi su spojeni galvanizovanim elementima. Plastični pontoni poseduju pregradne komore. Po zahtevu naručioca unutrašnjost plovaka se može napuniti polistirenskom penom koja će zadržati eventualni prodor vode usled oštećenja plovka ili pontona. 

Pontonski segmenti su izradjeni od čvrstih polietilenskih cevi- plastični pontoni, dodatno ukrućene konstrukcije sa unutrašnjim pregradama i gazišnim ramom. Ovakav način izrade zadovoljava stabilnost i plovnost doka po uputstvima JR za izradu ovakvih proizvoda. Maksimalni dozvoljeni gaz za cilindrične plovke ne sme preći polovinu prečnika pontona.


Znanje i iskustvo iz ove oblasti je prepoznato od naših partnera i kontinuirano učestvujemo od 2008. godine na rešavanju odvodnje u površinskom kopu rudnika gvožđa Arcelor Mittal Prijedor.

Primena :

  • Pontonske platforme pumpi
  • Pontoni za splavove (zamena metalnih buradi / izrada pontona po zahtevu) 
  • Plovci za katamarane, trimarane...
  • Plutajući pristajni dokovi 
  • Plutajuće strukture po zahtevu Naručioca
  • Veslački splavovi
  • Kavezni ribnjaci 
  • Radne ronilačke i sidrene platforme i sl

Plastični pontoni se izrađuju od polietilena visoke gustine, koji je lakši od vode. Njihov radni vek u protočnoj vodi na temperaturi od 25ºC je oko 50 godina. Poletilen se koristi u različitim industrijskim aplikacijama koje su izložene korozivnim gasovima, gorivima, vodi i otpadnim vodama. Materijal od kojeg izradjujemo plovke i pontone je 100% otporan na uticaj slane i slatke vode. 

Moguća je isporuka kompletnog objekta (metalna konstrukcija, drvena gazišta, ograde...) ili samo pontona, po Vašoj ili našoj tehničkoj dokumentaciji, koje ćete u cilju smanjenja troškova, Vi kompletirati po sistemu «Uradi sam». 

Korisna adresa: www.tp-floatingdocks.com