konstrukcija

Plastični pontoni i plutajući moloviTermoplasting je od 2008. godine sertifikovani proizvođač plastičnih pontona, od strane Jugoregistra a danas Srpskog registra brodova. Resertifikovani smo 2010. od strane
Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu koja se nalazi u sastavu Ministarstva građevinarstva Republike Srbije.

Tabela nosivosti plastičnih plovaka
(potapanje plovaka 50%)

Prečnik Nosivost
Ø 500 mm 98 kg/m
Ø 600 mm 140 kg/m
Ø 800 mm 250 kg/m
Ø 1000 mm 390 kg/m
Ø 1200 mm 565 kg/m
Ø 1300 mm 660 kg/m
Ø 1400 mm 775 kg/m
Ø 1600 mm 998 kg/m

Pontonski elementi za marine i pristane se mogu jednostavno konfigurisati. Njihov raspored se može lako menjati u skladu sa okolnostima i potrebama u marini. Svi plutajući segmenti su spojeni galvanizovanim elementima. Plastični pontoni poseduju pregradne komore. Po specifikacijama kupca, unutrašnjost plovaka možemo napuniti polistirenskom penom koja će onemogućiti prodor vode izazvan oštećenjem plovka ili pontona.

Elementi plastičnih pontona su napravljeni od čvrstih polietilenskih cevi, dodatno učvršćene konstrukcije sa unutrašnjim pregradama i gazišnim ramom.

Ne samo da naši pontoni proizvedeni na opisan način garantuju stabilnost i plovnost doka, već su rađeni po uputstvima Jugoregistra za izradu ovakvih proizvoda. Pri proizvodnji, mi poštujemo propis da dozvoljeni gaz za cilindrične plovke ne sme preći dužinu polovine prečnika pontona.


Znanje i iskustvo firme Termoplasting iz ove oblasti je prepoznato i potvrdjeno od strane naših partnera te stoga već više od 12 godina, tj od 2008. godine učestvujemo na rešavanju odvodjenja voda na površinskom kopu rudnika gvožđa Arcelor Mittal Prijedor.

Plastični pontoni koje izrađuje Termoplasting mogu biti:

  • Pontonske platforme pumpi
  • Pontoni za splavove (zamena metalnih burića) 
  • Plovci za katamarane, trimarane...
  • Plutajući pristajni dokovi
  • Plutajuće strukture po zahtevu naručioca
  • Veslački splavovi
  • Kavezni ribnjaci 
  • Radne ronilačke i sidrene platforme i sl

Plastični pontoni koje proizvodimo od polietilena visoke gustine, su lakši od vode. U protočnoj vodi na temperaturi od 25ºC mogu trajati do 50 godina. Polietilen koji koristimo ima primenu u različitim industrijama te je otporan na izloženost korozivnim supstancama, gasovima, gorivima i otpadnim vodama. Osim toga, 100% je otporan na uticaj slane i slatke vode.

Isporučićemo kompletan objekat (metalna konstrukcija, drvena gazišta, ograde...) ili samo ponton, izrađen po Vašoj ili našoj tehničkoj dokumentaciji. U cilju smanjenja troškova, objekat možete kompletirati po sistemu "uradi sam".

termoplasting pontoni