konstrukcija

Sistemi za sakupljanje kišnice

Voda bezbedna za piće je dostupna u sve manjim količinama i postaje sve vrednija. Prosečna potrošnja vode je 150-200 litara dnevno po osobi. Oko 50% se koristi za toalet, pranje veša i zalivanje bašte tako da je moguća znatna ušteda korišćenjem sistema za odvod kišnice i akumulacije vode u rezervoarima.

Sistemi za sakupljanje kišnice firme Termoplasting se instaliraju i montiraju na sledeći način:

  1. Mreža kojom se odvajaju krupne nečistoće (lišće, granje i sl.) se postavlja na na oluk ili drugi sistem kojim se kišnica odvodi sa krova.
  2. Kada prođe kroz oluk, voda dolazi do filtera za dodatno, mehaničko prečišćavanje od raznih materija, na primer šljunka razne granulacije, zeolita.
  3. Sledeći korak jeste da se prečišćena voda cevovodom dovodi do rezervoara, koji po želji kupca i tehničkim mogućnostima, može biti ukopan, horizontalni ili vertikalni.
  4. Iz rezervoara se potom, pumpom voda razvodi do potrošača a višak se uz pomoć prelivnog cevovoda odvodi iz rezervoara.

Ovakvi sistemi za sakupljanje kišnice i njenu akumulaciju u rezervoarima (sa krova kuća, stambenih zgrada) donose značajne uštede ovog resursa te nadomešćuju količine koje nedostaju, tamo gde je nema dovoljno.